Postavitev idealnega domačega snemalnega studia - Šola tonske tehnike

Postavitev idealnega domačega snemalnega studia

Čas je, da postavite svoj idealen domači studio. A kaj je najbolj idealen domači studio? V prvi vrsti mora idealen studio biti idealen za vas. Kar pomeni, da se prilagaja vašim potrebam in vašim finančnim zmožnostim.

Postavitev domačega studia je lahko na začetku velik finančni zalogaj, zato začnite z osnovno in cenovno dostopnejšo opremo in vaš studio postopoma dograjujte v skladu z vašimi potrebami in znanjem.

Ta praktični vodič, vam bo pomagal pri izbiri prave opreme glede na vaše potrebe in stopnjo znanja. Izberite najbolj primerno opremo glede na 3 kategorije: 

 • Začetnik - ste se ravno začeli ukvarjati z glasbeno produkcijo 
 • Amater - ste pripravljeni na naslednji nivo
 • Pro - glasbena produkcija je vaš poklic

Pripravljeni? Akcija!

1. Računalnik in programi za produkcijo in snemanje zvoka (DAW)

V kolikor berete ta članek, je velika verjetnost, da računalnik že imate. Super!

Zdaj je trenutek za razmislek: je moj računalnik dovolj hiter in stabilen za dodatno obremenitev, ki jo bo povzročil studijski program za produkcijo zvoka? Če ne, je mogoče čas za nadgradnjo vašega računalnika.

Morebiti je tudi čas za nakup nove naprave. V kolikor se odločite za nakup novega računalnika, priporočamo napravo z SSD (Solid State Drive) diskom. SSD disk je cenovno dražji, a veliko hitrejši, tišji in zanesljivejši - z eno besedo - idealen za brezhibno delovanje snemalnih programov. 

Ok, vaš računalnik je pripravljen. Sedaj morate izbrati najbolj primeren program. V kolikor boste snemali akustične inštrumente ali producirali zvok iz samega računalnika, potrebujete ustrezen program, ki vam omogoča, snemanje, aranžiranje, urejanje in mix zvoka.

Na začetku si postavite vprašanje: Kaj želim početi/ustvariti s snemalnim programom? In pustite, da vam program “odgovori” sam. Vsak ima svoje lastno mnenje kateri snemalni program je zanj najboljši. A edino kar je pomembno je, kateri je najbolj primeren za vas!

Raziščite sami, kateri od zgoraj omenjenih programov je najbolj primeren za vaše delo na področju glasbene produkcije. Priporočamo, da pred nakupom preizkusite brezplačne verzije programov.

2. Studijske slušalke

Ko imamo primeren računalnik in programsko opremo je najprej čas za nakup studijskih slušalk. Zakaj najprej slušalke? Zato, ker je uporaba slušalk najboljša možnost za produkcijo glasbe: 

 • v sobi, ki ni zvočno izolirana,
 • v stanovanju, kjer je težava hrup (sostanovalci, sosedi…),
 • ko še nismo pripravljeni za investicijo v dobre studijske monitorje.


Dobre slušalke so sestavni del vsakega studijskega okolja. Prišle vam bodo prav tudi kasneje, ko si boste omislili kvalitetne studijske monitorje. Čas je, da se poslovite od belih in-ear slušalk; kar potrebujete so circumaural slušalke - tiste slušalke, ki zaobjamejo celotno vaše uho.

Poznamo dva tipa circumaural slušalk:

 • Odprti tip slušalk - nudijo optimalno kakovost zvoka, zvok ni izoliran in se sliši tudi izven slušalk
 • Zaprti tip slušalk - nudijo odlično izolacijo zvoka, a nekoliko slabšo kvaliteto zvoka. Primerne so za snemanje in okolje, kjer je potrebna popolna tišina.

Tukaj vam predlagamo nekaj modelov slušalk, primernih za določeno stopnjo:

Nasvet: na telefon ali MP3 player si naložite vašo najljubšo skladbo ali skladbo, ki jo ustvarjate v lastnem studiu. Slušalke pred nakupom preizkusite v trgovini in jih med seboj primerjajte s poslušanjem istega posnetka na isti zvočni jakosti.

3. Zvočna kartica

Zvočna kartica je naprava, ki vam omogoča priključitev glasbenega inštrumenta ali mikrofona na vaš računalnik in snemanje različnih tipov audio signala (mic, line, itd…) v vaš studijski program.
Različne zvočne kartice imajo tudi različne načine priklopa na računalnik. Na vaš PC ali Mac jih lahko povežemo z USB, FireWire ali Thunderbolt priključkom. Namestimo še gonilnik za zvočno kartico in kartica je pripravljena za uporabo.

Različni modeli zvočnih kartic imajo tudi različno število vhodov in izhodov za priklop inštrumentov in mikrofonov. Število kanalov prilagodite svojim potrebam. Poleg tega, višino cene ponavadi pogojuje kvaliteta predojačevalcev in konverterjev znotraj zvočne kartice. 

Nasvet: nekatere zvočne kartice vsebujejo v paketu tudi brezplačni studijski program. To vam lahko prihrani nekaj denarja in vam omogoči takojšenj začetek z glasbeno produkcijo. Če potrebujete zvočno kartico in snemalni program, je combo-paket odlična izbira za začetek.

4. Pripomočki: kabli, stojala, rack-i

Vsak glasbeni studio potrebuje tudi nujne studijske pripomočke in opremo. 

Eden izmed najbolj pomembnih studijskih dodatkov so audio kabli. Nakup vseh pomembni tipov kablov je ključ, da zvok iz vašega inštrumenta ali glasu pride v vašo zvočno kartico in iz nje v vaš snemalni program.

Tukaj je seznam osnovnih kablov, ki so potrebni v večini glasbenih studiev:

 • XLR kabel za vaše mikrofone in balansirane priklope
 • Nebalansiran ¼ inčni kabel za kitare in efekte
 • Balansiran ¼ inčni kabel za sintetizatorje in elektroniko
 • MIDI kabel

Verjetno boste potrebovali tudi:

 • Mikrofonsko stojalo
 • Pop filter (za čiste vokalne posnetke)
 • Stojalo za klaviature
 • Potovalne torbe, kovčke za vašo opremo - za koncerte v živo
 • Kvaliteten podaljšek za slušalke 
 • Primeren stol

5. Mikrofoni

V kolikor boste snemali vokale ali ozvočene inštrumente, potrebujete dober in primeren mikrofon (ali vsaj enih par). A mikrofonov je veliko vrst, zato na hitro ponovimo osnove. Pri iskanju primernih mikrofonov za vaš posnetek, boste naleteli na dva tipa mikrofonov: dinamični in kondenzatorski mikrofon.

Kaj so glavne razlike med njima vam v tem VIDEU razloži profesionalni tonski mojster Danilo Ženko. 

Tukaj je nekaj najbolj primernih opcij za nakup:

Nasvet: mikrofon Shure SM58 je klasika v svetu mikrofonov in je primeren bodisi za začetnike kot profesionalce. Najdemo ga na vseh koncertnih prizoriščih, kot tudi glasbenih studijih, zato je nakup tega mikrofona zelo priporočljiv in je vsekakor odlična naložba.

6. MIDI klaviatura/kontroler

Vsakdor, ki za izvajanje in kreiranje glasbe uporablja računalniške snemalne programe (DAW), bo sčasoma potreboval tudi MIDI kontroler. Vaš program za glasbeno produkcijo bo oživel, ko boste preko MIDI klaviature sposobni kontrolirati vse vaše najljubše “sample”, VST-je in efekte. MIDI kontroler postane hardware verzija vašega glasbenega računalniškega programa. 

Tukaj je nekaj najboljših MIDI kontrolerjev na trgu za vaše potrebe:

7. Studijski monitorji

Slušalke so načeloma super stvar, a produciranje in poslušanje glasbe skozi slušalke vas bo po dolgih urah v studiu hitro utrudilo. Poleg tega je zelo koristno, da vaš mix skladbe predvajate skozi različne predvajalnike in zvočnike. Potrebujete studijske monitorje, ki bodo postali glavni sestavni del vašega studia.

Kaj je razlika med navadnimi zvočniki in studijskimi monitorji?
Navadni Hi-Fi zvočniki so narejeni tako, da zvočno sliko “izboljšajo”, oziroma obarvajo in ojačajo določene zvočne frekvence tako, da je skladba zvočno obogatena. Zvočna slika ni realna.

Studijski monitorji zvoka ne popačijo in vam omogočajo, da slišite vaš mix, frekvenčno čisto in natančno. Dobri studijski monitorji so nujni, v kolikor se želite resneje poglobiti v področje glasbene produkcije.

Tukaj je nekaj najpopularnejših modelov:

Kako izbrati studijske monitorje?
Najboljši način izbire monitorjev je v glasbeni trgovini, ki vam omogoča preizkus vseh razpoložljivih modelov. Na telefon ali MP3 player si naložite vašo najljubšo skladbo ali skladbo, ki jo ustvarjate v lastnem studiu. Služila vam bo kot odlična zvočna referenca pri preizkusu zvočnikov.

Postavite se na sredino med ob monitorja, ki naj bosta v višini ušes. Vaša glava in vsak od obeh monitorjev morajo tvoriti obliko enakostranega trikotnika (glej sliko). To je optimalna postavitev studijskih monitorjev.

Naj vaš idealen hišni studio postane realnost!

Ko ugotovimo, koliko opreme in pripomočkov potrebujemo za postavitev lastnega hišnega studia, se lahko kaj hitro prestrašimo. A ne pozabite, za začetek ne potrebujete najdražje studijske opreme, ki je na trgu. Začnite na malo in naj vaš studio raste z vašimi potrebami in vašo glasbo. Vaš idealen studio mora biti vedno idealen samo za VAS!


Prosimo delite našo stran
>