Nekaj napotkov za izgradnjo domačega studia

Nekaj napotkov za izgradnjo domačega snemalnega studia

Nekaj napotkov za izgradnjo domačega studia

Domači snemalni studio – home recording

Naj podam nekaj napotkov za izgradnjo domačega studia, ki je danes nujno delovno okolje vsakega glasbenika ali tonskega tehnika. Z nekaj iznajdljivosti, pravilno izbrano opremo in poznavanjem osnovnih veščin tonske tehnike, lahko prideš do rezultatov, ki so popolnoma primerljivi z izdelki iz velikih studijev.

1. Uredite si prostor.

Verjetno bo pisalna ali računalniška miza srce tvojega studia. Ne postavljaj je v kot, ampak v sredino ene od sten v sobi. Glej, da bo med tabo in zvočniki enakostraničen trikotnik. Pazi, da zvočniki ne bodo presvetli po zvoku (ker boš prehitro utrujen in bo tvoj miks pretemen). Zaradi odmeva čim manj ravnih površin, prostih sten. Knjižne police so odličen difuzor, lahko uporabiš tudi pene s piramidicami. Ko boš vse postavil, poslušaj čim več glasbe.

2. Snemalnik.

Potrebuješ soliden računalnik. Če misliš, da boš delal tudi na terenu, laptop. Tukaj samo namig, da boš z rabljenim jabolkom bolj zadovoljen, kot z novimi okni. Zvočna kartica naj bo USB, Firewire se počasi poslavlja. Dva mikrofonska vhoda, dva linijska in vsaj štirje izhodi + MIDI. Na trgu jih je ogromno (Motu, Focusrite, Lexicon, RME, M-Audio…). Programov ne bom propagiral, lahko jih nekaj naštejem: Logic, Cubase, Digital Performer, Reaper, Pro tools. Na prvega se boš navadil in potem ti bo težko menjavati. Oglej si navodila in trike, ki so za tvoj program objavljeni na Youtubu. Če boš dodal še mini mešalno mizico, ti bo lažje pri delu (uravnavanje glasnosti, itd.).

3. Mikrofoni.

Potrebuješ soliden kondenzatorski mikrofon z večjo membrano (vsaj 1”). Uporabljal ga boš za vokal in razne instrumente. Dobrodošla sta tudi dva manjša kondenzatorska mikrofona – palčki, kot stereo par (stereo snemanje na terenu, činele, tolkala, ak. kitare…). Dodaj še kak dinamičen, pevski mikrofon za bolj agresivne stvari. Glede proizvajalcev bi se ognil kitajcem. Avstralski Rode ali ruska Oktava sta cenovno zelo ugodna.

Ko boš vse povezal, začni s testiranjem, da osvojiš svoja orodja. Ne nehaj raziskovati in primerjati. Poslušaj svoje izdelke na čim več sistemih in prijateljski nasvet: CTRL+S!

SI ŽELITE BREZPLAČNO OGLEDATI PROCES MIKSA POP-ROCK SKLADBE?

Danilo Ženko s pomočjo digitalne mešalne mize v 18 minutah prikaže kako se zmiksa skladba Zorana Predina S totega konca. Obdelava 32-kanalnega studijskega posnetka, brez kompikacij, v najkrajšem času! Oglej si najnujnejše zakonitosti dobrega miksa!

Kliknite tukaj

Prosimo delite našo stran
>