Behringer X-32. DA ali NE? - Šola tonske tehnike

Behringer X-32. DA ali NE?

Behringer X32

Nemški proizvajalec Behringer, ki je v preteklosti slovel po proizvodnji cenenih plagiatov avdio opreme, je s svojim izdelkom, mešalno mizo X-32 presekal svet tonske tehnike na dva tabora.

Dejstvo je, da digitalna mešalna miza X-32 nadomesti 40 kanalno analogno mizo z 8 VCA-ji in 8 matrixi, rack z 32 kompresorji, rack z 32 gejti in rack z 4 efekt procesorji za res smešno nizko ceno. Kvaliteta zvoka je dobra, konfiguracija premišljena in rokovanje sila enostavno. Večkanalno snemanje iz mize je najbolj enostavno do sedaj. Tehnična izvedba je sicer rahlo plastična, ampak kaj? Dve leti bo zdržala in v tem času bo amortizirana, pravijo v prvem taboru, taboru malih, do srednjih zasebnikov, ozvočevalcev. Sem spadajo tudi bendi, ki si zdaj z lahkoto pomagajo do super zvoka v vadbenih prostorih.

Na drugi strani pa v drugem taboru vihajo nos »ta veliki«. Zasebniki, ki so v preteklosti vlagali tisoče evrov v starejše in predvsem nekaj deset krat dražje mešalne mize in jim zdaj ta prestižna referenca polzi iz rok. Seveda prisegajo na Midas M-32 (če sploh), robustnejšo izvedbo enake mize, iste pameti, na kateri pa seveda ni spornega imena, z začetkom na »B«. (Pravijo celo, da je vzorčna frekvenca 48kHz premalo!?)

Seveda pa o tem niti slučajno ne razmišlja srenja državnih institucij. Mešalne mize pod streho RTV-ja so stokrat dražje, ker kdor ima, ta ima. Ostanejo nam še teatri, kjer je pa ton zanemarjen do te mere, da so mešalne mize s tehniki vred skrite v kabine, kjer se nič ne vidi in še manj sliši in je čisto vseeno, s katero črko se začenja ime na že tolikokrat omenjeni mešalni mizi…

Dobili smo novo orodje. Saj, zaslužek bo isti, zvok pa zagotovo boljši. Na boljšem bo narod.


SI ŽELITE BREZPLAČNO OGLEDATI PROCES MIKSA POP-ROCK SKLADBE?

Danilo Ženko s pomočjo digitalne mešalne mize v 18 minutah prikaže kako se zmiksa skladba Zorana Predina S totega konca. Obdelava 32-kanalnega studijskega posnetka, brez kompikacij, v najkrajšem času! Oglej si najnujnejše zakonitosti dobrega miksa!

Prosimo delite našo stran
>